Friday factday: alles over plantaardige melk

Friday factday: alles over plantaardige melk

Alles over plantaardige melk

Steeds meer mensen kiezen bewust voor plantaardige alternatieven als vervanging

voor traditionele koemelk. Plantaardige melk wordt steeds populairder de keuze is
groot: rijstmelk, kokos, amandel, cashew of zelfs hazelnoot. Alles is mogelijk.

Toch zijn de meesten onder ons opgegroeid met melk en hoorden we allemaal wel
eens de slogan ‘melk is goed voor elk’. Maar is dat echt zo? Wel, de wetenschap is er nog niet volledig uit wat dé exacte impact van melk is. Ook het aantal mensen met een zuivelallergie neemt toe. Ga je voor plantaardig, dan geven wij je alvast een feit en fabel mee ;-).

Fabel: In plantaardige melk zit geen calcium

Wanneer mensen opteren voor een plantaardige levensstijl hoor je al snel: ‘Maar dan kom je toch niet aan al je voedingsstoffen?’ Toch wel! Sterker nog, ook plantaardige melk bevat calcium en andere goede eigenschappen zoals eiwitten. Wist je bijvoorbeeld dat kokosmelk gemaakt wordt van het vlees van de kokosnoot? Hierdoor krijg je niet alleen gezonde vetten binnen maar ook ijzer en vezels! Geen fan van kokos? Dan is rijstmelk een prima alternatief. De meeste rijstmelkvarianten zitten namelijk boordevol vitamine D, calcium en vitamine B12. En is mijn absolute favoriet!

Feit: Plantaardige melk is beter voor het milieu

Wanneer je kiest voor een plantaardige variant van melk heeft dit een lagere
negatieve impact op het milieu. Uit een studie van de Universiteit van Oxford blijk dat er bij de productie van een glas koemelk, bijna drie keer zoveel CO2 vrijkomt dan bij de plantaardige varianten. En dat is niet alles, voor een glas rijst - of amandelmelk heb je slechts de helft water nodig. Voor havermelk ligt die hoeveelheid zelfs nog lager.
Kies je graag voor een plantaardige variant? Kijk dan eerst welke het beste bij jou
past. Iedere melkvariant heeft zo zijn eigen kwaliteiten.

Terug naar blog